Jernaldermad år 0

På historisk værksted laver vi lækkert jernaldermad som vi mener de har lavet det for 2000 år siden.

Groft hvede fladbrød:

Økologisk hvedemel, grahamsmel og gruttede hvedekærner æltes – en håndfuld ad gangen – med salt, honning og én flaske hvidtøl til man har en fast dej. For at få lidt mere dej kan man tilsætte lidt kærnemælk eller vand og mere mel.

Smør:

Økologisk piskefløde piskes indtil det skiller i smør og kærnemælk – magi - kærnemælken kan hældes i dejen. Smørret tilsættes salt.

Cremet purløgsost:

Én liter økologisk kærnemælk lunes/varmes – må ikke koge – til det skiller i en hvid cremet masse og gul-grønt valle. Vallen sies fra gennem et bomuldsklæde. Cremeosten tilsættes salt og hakket purløg.

Marmelade:

Varm økologisk jordbær eller blandede bær sammen med 2-3 spiseske fulde økologisk honning. Lad det simre i 1 time eller 2.

Fiskesuppe:

Én liter vand bringes i kog. Der tilsættes hakket persille og én eller to snittet porrer – man kan også tilsætte hakket skvalderkål og brændenældeblade. Efter 10-15 min. tilsættes 5-600g fiskefile – gerne rødspættefile. Når det hele er mørt tilsættes en kvart liter økologisk fløde. Lad det derefter simre i 5 min. Smag suppen til med salt.

Byggrød:

Én liter vand bringes i kog. Tilsæt to-tre kopper økologisk byggryn, lidt fint malet hørfrø, ét hakket æble og seks finthakket hasselnødder. Lad det små simre til grøden er klar. Smages til med salt og serveres med lidt honning – og lidt flødeskum.

Brændenældesuppe med kalvekød:

Halvanden liter vand bringes i kog. Tilsæt ca. et kilo kalvekød i tern – gerne kalvebov. Dertil tilsættes et halvt kilo snittet champignon, snittet porrer, hakket brændenældeblade, skvalderkål og persille. Lad suppen simre i min. en time. Smag det til med salt.

Kyllingesuppe:

Halvanden liter vand bringes i kog. Skær lår og vinger af kyllingen og kom det i gryden. Skær brystkødet i tern og kom det i gryden sammen med skroget. Tilsæt et halvt kilo snittet champignon, snittet porrer, hakket brændenældeblade, skvalderkål og persille. Lad suppen simre i et par timer. Smag til med salt.